maanantai 5. heinäkuuta 2010

Reklamaation paikka


Ennen maalauksen alkua muistuu talon rännittömyys mieleen. Googletamme lähiseudun ränninasettajat ja valitsemme yhden. Soiton jälkeen yhtiön edustaja käy tarkastamassa talomme ja laatii tarjouksen. Se tuntuu hyvältä, samoin toimitusaika.

Toimitusaika on itse asiassa niin nopea, että toimiin on ryhdyttävä heti. Aikaa pohjatöihin on reilu viikko kun kurvaan lainatun miniatyyriperäkärryn kanssa lautatarhaan. Viisimetriset laudat lerputtavat hassusti kaksimetrisellä lavalla mutta pysyvät kuitenkin kiinni.

Vanhat räystäät irtoavat helposti, räystäslaudat ovat aikaa sitten muuttuneet tomuksi ja vain jokunen naula tuottaa ongelmia. Kattotuolien päiden ja räystäiden alisten lautojen puhdistaminen sen sijaan on hankalaa. Kuumailmapuhaltimia palaa ja maali palaa puhaltimessa. On koetettava olla varovainen, ettei talo pala, mutta jääräpäinen, että vanha maali ja lika katoaisivat.

Mekaanisen raaputuksen jälkeen on aika ottaa suurteholaitteet käyttöön. Rummuttelen pintoja epäkeskohiomakoneella melko sileällä laikalla ja tomu putoaa. Ylleni sillä epäkeskohiomakoneen pakoputki on suunniteltu puhaltamaan pölyt hiojasta poispäin. Luonnollisesti vasenkätisillä tämä tapahtuu peilikuvannollisesti.

Ennen maalausta pinnat on vielä homepestävä. Keksin, että homepesuainetta on kätevä levittää sumutinpullolla. Harmillisesti keksin tämän vasta levitystyön jälkeen. Se sujuu vanhanaikaisesti pensselillä.

Kattotuolien päiden petrooliöljymaalaus tapahtuu ohjekirjojen vastaisesti keskellä yötä. En tohdi herättää naapurustoa ja siksi kaikki työ on tehtävä hiipimällä. Hiljaa hyvää tulee, kuitenkin. Samoin nyt.

Räystäslautojen laittaminen onkin sitten oma juttunsa. Koska teemme asioita ikäänkuin perinteisin menetelmin, on räystäslaudat päätetty maalata pellavaöljymaalilla. Neljään kertaan. Molemmin puolin. Sinkkivalkoispohjamaalauksin. Se tietää työtä. Allekirjoittaneelle.

Räystäslaudat saadaan kuntoon ja katonreunoihin ystävällisen lankomiehen avustuksella. Vuorilaudat jäävät sen sijaan vain pohjamaaliin.

Perjantaina rakennusmiehet saapuvat paikalle juuri sovittuna aikana. Ränni leikataan hauskalta kelalta ja kaadot työmiehet tarkistavat luotilangoilla. Valmiit rännit ovat hienot ja paikoillaan kun pääsen töistä.

Seuraa helteinen jakso. Seuraavalla viikolla havaitsemme tikkaille kiivetessä rännin päädyn täyttyneen kastevedestä. Ensimmäinen sade kertoo, että myös kadun puoleisten rännien päät vuotavat. Luotilankakaadot eivät taidakaan toimia, tuumin. Talomme on hieman vinossa sinne tänne, rennosti rempsallaan. Siksi kaadot olisi ehkä ollut helpointa mitata vatupassilla eikä luottaa lankojen piirtämään kuvaan.

Ei kommentteja: