sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Valinnan vaikeus


Alkuperäisen ajatuksen mukaan talon värityksen ei pitänyt omistajanvaihdossa muuttua muutoin kuin pintojen uusimisen osalta. Tämä tuntui helpolta: Vanha maali pois ja uusi tilalle. Ikävä kyllä mielipiteet muuttuvat, tällä kertaa juuri kriittisellä kohdalla. Vanha pinta on hivenen ruskealla murrettua valkeaa. Keväällä ja kesällä se vaikuttaa jotenkin likaiselta. Koestamme litran verran harmaata jota sivellään nurkkalautaan. Ei tulosta, tällaisessakaan emme halua asua.

Lähdemme purkamaan maaliongelmaa talosta löytyvien kerrosten avulla. Ne eivät auta. Koetamme kävelyä lähiseuduilla mutta sekään ei tarjoa edes sitä pinnallista apua mitä kaipaamme. Väriyhdistelemme mielessämme mutta yhdistelmät alkavat puuroutua, sateenkaari tahriintuu.

Päätämme kuitenkin ostaa maalit lauantaina. Sitä ennen tarkoituksemme on vahvistaa mieltemme kuvia kesäisellä kävelyllä Toukolassa. Tutkailemme eri värityksiä ja naulaamme viimein kiinni erääseen harmaaseen rakennukseen. Tarkkailemme taloa, vertailemme sen pintaa maalikarttoihimme kuin mielisairaat biologit. Talon toisella sivulla mies korjaa aitaa. Lähestymme häntä ongelminemme. Hän ilahtuu talonsa saamasta huomiosta ja kirjaa meille lapulle maalien sisältämät pigmentit tarkasti kuin tiedemies. Kiitämme, lähdemme maalikauppaan.

Maalien jumala ei kuitenkaan ole puolellamme: Juuri tänä päivänä haluamaamme maalia myyvä maalikauppa on mennyt tuntia aiemmin kiinni. Poistumme. Kotimatkalla pysähdymme tarkkailemaan erästä taloa, jota rva on junan ikkunasta ihmetellyt. Se on raikas. Se on keväinen omenankukka, lasillinen vihreää jääteetä.

Sunnuntaina ajamme autolla Järvenpäähän. Jalkaudumme Sibeliuksen Ainola-kodin parkkipaikalle ja käymme maalilastun kohdentamiseen. Ainola on liian tumma, huomaamme. Hiljaisuuden vallassa kaarraamme kotiin. Viime tipassa päätämme kuitenkin ajaa ohi. Ajamme takaisin Tapanilaan ja kyttäämme uudestaan keväistä omenankukkataloa. Siinä se on, toteamme. Käyskentelen pihaan ja esittäydyn. Saan maalikoodit: Perusväri omenankukan valkoinen, vuorilistat ja karmit oliivi x158.

Ei kommentteja: